13 Aralık 2014

Üniversite ayağına geldi: edX !


    Yazın yaptığım MIT ziyaretinden sonra ders içeriklerini merak etmem ve ''ben buradan nasıl ders alabilirim'' diye sormam sonucunda Mayıs 2012'de kurulan edX platformuyla karşılaştım.




Nedir bu edX ?

    edX, MIT ve Harvard üniversitesi tarafından kurulan ve bünyesinde onlarca ileri gelen üniversiteyi barındıran bir online eğitim platformu. Her üniversitenin belli tarihlerde başlayan kursları var.

Kurs kategorileri ve sayıları şöyle;

    Sitenin şu an 3 milyon üyesi var ve her geçen gün artıyor. Şu an için kurslar yalnızca İngilizce. Bazı kursların videolarında Almanca,Çince gibi altyazı seçenekleri var. Ancak hiçbir kursta şimdilik Türkçe desteği yok.

Örnek kurslar
    Verified özellikli kurslarda isterseniz kursun sonunda sertifika alacak şekilde kayıt olabiliyorsunuz. Sertifika için kimlik ve fotoğrafınızı sisteme giriyorsunuz ve kursa göre değişen belli bir miktar parayı kredi kartınızdan ödüyorsunuz. Daha sonra kurs boyunca sınavlar,ödevler,projeler vs. toplam puanınız belli bir barajı geçerse sertifika almaya hak kazanıyorsunuz. Sertifikalar basılı halde değil online onaylanmış bir şekilde üstünde okulun logosu ve yetkili kişinin imzasıyla pdf olarak size teslim ediliyor. Eğer ki sertifika istemiyorsanız hiçbir ücret ödemeden de kursu takip edebiliyorsunuz.

    edX ile tanıştıktan hemen sonra Ağustos ayında MIT'den ''6.002x Circuits and Electronics'' dersine kaydoldum. Dersin işleyişinden bahsetmem gerekirse her hafta ders anlatımının olduğu interaktif videolar (altyazılı bir şekilde), çözümlü örnekler ekleniyor. Ayrıca her hafta ödev ve lablar ekleniyor ve bunların gelecek haftaya kadar yapılması isteniyor. Kurs sonu notunda ödevler,lablar,midterm ve final  belli ağırlıkta etkili oluyor. Başka kurslarda işleyiş bundan çok daha farklı olabiliyor. Örneğin Harvard'ın ''Introduction to Computer Science'' kursunda yapmanız gereken kurs sonunda belirtilen deadline'a kadar 10 tane proje teslim etmeniz gerekiyor.

   2 gün önce kursumun finalini bitirip sertifika almaya hak kazandım. Kursların içerikleri gerçekten doyurucu ve üzerlerinde zaman harcamayı gerektiriyor.

    Her akşam bilgisayarda boş boş vakit harcamak yerine ilgili olduğunuz bir kursu takip etmenizi tavsiye ederim. Okullarda anlatılanların dışında konuya farklı bir bakış açısından bakmanız için gerçekten faydalı olabilir.

   Son olarak edX'e mobil cihazlardan girmek ve kursları takip etmek gerçekten zor oluyordu ki bu hafta nihayet Android uygulaması yayınlandı. iOS uygulaması da yoldaymış. Beklemedeyiz..

    edX hakkında merak ettiğiniz şeyler için alt taraftaki yorum kısmından veya sağ üstteki iletişim kısmından ulabilirsiniz.

Kalın sağlıcakla..

2 yorum:

  1. Merhaba, yazınız bilgilendirici olmuş, elinize sağlık.
    Kursların videoları interaktif demişsiniz ama ben emin olmak için yine de sorayım:
    Bu dersler belli saatlerde canlı olarak mı veriliyor. Yoksa yüklenen video belli bir
    zaman aralığında kursiyer tarafından izlenmek zorunda mı. Kısacası zamanlama nasıl oluyor? Açıklarsanız sevinirim.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. şuan bi kursu bitirmeye çalışıyorum çok az bi süresi kaldı yetiştirememekten korkuyorum orda yazan bitirme tarihinden sonra bitirilebiliyor mu sertifika almak için süre esnetilebiliyor mu?

    YanıtlaSil