29 Ekim 2016

İstatistikler Candır: Selam Google

    Daha önce gerekli ya da gereksiz her türlü istatistiğe merakım olduğunu söylemiş miydim ? Hele ki büyük verilerden çıkarılan istatistikler olursa tadından yenmez, çok iyi olur, çok da güzel olur.
    İnternet aleminde en büyük veriye sahip olanların başında şüphesiz Google kardeşimiz gelince kendisinden bize güzel istatistiklerini servis etmesini beklememiz de sürpriz olmaz herhalde.

Google Books Ngram Viewer 

   Geçenlerde denk geldiğim bir TED videosu sayesinde tanıştım Google Books'un Ngram Viewer isimli servisiyle. 1500 ile 2008 yılları arasında dünya çapında yayınlanmış 5 milyon küsür kitap online ortama yüklenmiş, bu servis sayesinde istediğimiz bir sözcük ya da cümlenin yıllara göre yazılı kitaplardaki kullanım oranlarını görebilip ilginç grafikler oluşturabiliyoruz. Bende bağımlılık yaptı, dakikalarca başından kalkamadım.
   O zaman biraz örneklere bakalım. Mesela aşk ile para tarih boyunca kitaplarda kapışmış, 2008'de aşk öne çıkmış. Umarım hala öyledir. Öyle midir ? Değil midir ? Peki sevgili okuyucu..


  Renklere bakarsak beyaz zirveyi hep korurken 1965 yılında siyahın kırmızı hızlıca geçerek yukarı oynadığını görüyoruz:


  ''Neden''leri ''nasıl''ları köşeye bırakıp kişileri öne çıkarışımız kitaplarda da görülmüş tarihte:


Google Trends

  İnternet kullandığınız bir günde Google'de arama yapmadığınız bir gününüzü hatırlıyor musunuz ? Peki Google'ın yaptığınız aramaları kaydettiğini biliyor muydunuz ? Hem de bunu arama yapan herkese yapıyor. Saniyede ortalama 40.000 arama yapılıyormuş, oluşan büyük verinin hacmini hayal edin.
   Google, bu büyük veriden istatistikleri bizlerle paylaşmak için 2006 yılında Trends isimli servisini hayat geçirmiş. Google Trends servisinin iki temel özelliği var. Birincisi istediğiniz bir kelime ya da kelime öbeğinin Google'da ne kadar arandığının oranını veriyor. Bu sonucu zamana ve lokasyona göre ayırabiliyorsunuz. Verdiği grafikte en çok arandığı zamanı 100 ile işaretliyor diğerleri onunla orantılı oluyor. İsterseniz karşılaştırma da yapabiliyorsunuz. Biraz kurcalayınca değişik özelliklerini de keşfedeceksiniz.

    O zaman biraz da buradaki örneklere bakalım. Mesela Galatasaray 2004'ten beri zirve arama sayısına R.Madrid ile Şampiyonlar Ligi çeyrek finali oynadığı Nisan 2013'te ulaşmış.


    İnanılmaz bir hızla popüler olan Pokemon Go bir süre sonra düşüşe geçiyor, bir ara güncellemeden sonra arama sayısı artar gibi oluyor, fakat günümüze doğru oldukça azalmış durumda.
   
    Ulu önderimiz Atatürk'ün trend grafiğinde tepeleri 10 Kasım'lar alırken, onu 23 Nisan'lar takip etmiş.

    2004 yılından günümüze kadar dünyada ''İstanbul'' en çok Atatürk Havalimanı saldırısının olduğu Haziran sonunda ve Ocak ayında Sultanahmet'te patlamanın olduğu hafta aranmış. Çok acı.. 

    Sosyal medyanın şımarık çocukları Twitter ve Instagram'ın düellosuna baktığımızda geçtiğimiz yıl sonunda başlayan büyük çekişmeyle Instagram'ın üste çıktığını ve Twitter'ın popülerliğinin giderek düştüğünü görüyoruz. Bu arada bu kapışmaya Facebook'u dahil edince diğer ikisini sağlam bir şekilde eziyor, o yüzden eklemedim :)

    Google'de ''Google'' kelimesini en çok aratarak jüri özel ödülümüzü kazanan Tunus'u tebrik ediyoruz :)

    En çok ''para'' arayan ülkeler ise şöyle;

    Servisin ikinci önemli özelliği de lokasyona göre en çok arama sayısında en çok artışa geçen konuları listelemesi. Mesela bugün 29 Ekim ve aramalar da beklediğimiz gibi Cumhuriyet Bayramımız üzerinde yoğunlaşmış, Cumhuriyet Bayramımızı kutlu olsun !


    Ngram Viewer ve Trends olmak üzere her iki servis de istatistiklerle ilgilenenler için süper faydalı olabilir. İnsanı saatlerce bağlayabilecek kadar ilginçler.  Hiç ummadığınız sonuçlarla karşılaşıp, şaşırabilirsiniz. Ekşi'de şöyle bir başlık var: ilginç google trends istatistikleri. Ayrıca akademik çalışmalarda, sunumlarda ve sosyolojik tespit isteyen her yerde işimize çok yarayabilecek servisler.
    
    Denk geldiğin, paylaşmaya değer trend grafiklerini ve istatistiklerini bekliyorum sevgili okuyucu. 

    Haydi kalın sağlıcakla...

0 yorum:

Yorum Gönder